"Loop je door vermoeidheid vast in je leven?"


Moe ! De afgelopen dagen voel ik me moe. Niet zomaar moe, maar heel erg moe. Het is een gevoel van uitputting die er al is als ik 's ochtends opsta. Ik verbaas me er niet over. Mijn vader is heel kort geleden overleden en ik weet van mezelf dat ik op emotionele gebeurtenissen met moeheid reageer. Ik snap het wel. Want naast mijn gewone leven, mijn werk, mijn sport ben ik steeds bezig met nadenken over de betekenis van geen vader meer hebben. Dat kost energie. Ik las laatst de vergelijking dat als er veel programma's op de computer openstaan de computer traag wordt. Bij mij staan 'de gedachtes aan mijn vader' continu aan. In mijn werk als psychiater bij Veerkracht Zorg ontmoet ik vaak mensen die zich erg moe voelen, grote delen van de dag. Moeheid kan veroorzaakt worden door allerlei lichamelijke aandoeningen. Maar, ook psychische problemen of psychische aandoeningen gaan daar vaak mee gepaard. Sommige mensen zijn zo ontzettend moe dat ze maar een paar uur per dag actief kunnen zijn. Als er dan geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, wat moet je dan? Bij cliënten van Veerkracht Zorg blijkt soms dat ze verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Als boosheid, verdriet daarover, of een gevoel op zulke momenten door anderen in de steek gelaten zijn, in je leven blijft spelen, kun je je daar heel moe van voelen. Logisch vind ik. Soms piekeren cliënten van nature heel veel en worden daar doodmoe van of ze vinden het heel moeilijk hun energie goed te doseren. Ze doen zo hard hun best en voelen zich zo verantwoordelijk voor van alles en nog wat dat ze steeds over hun (energie) grens gaan en niet meer fit worden. Mensen met zogenaamde burn-out hebben daar last van. Andersom kan moeheid en heel weinig kunnen doen ook leiden tot frustratie en psychische problemen. De moeheid, eventuele (psychische) oorzaken en de gevolgen ervan kunnen elkaar dan versterken.

Hoe krijg je hier grip op? Moeheid verdwijnt niet zomaar. Maar, goed onderzoeken wat de samenhang is tussen de moeheid en psychische problemen en een behandelprogramma op maat kan verlichting bieden. Het gaat om accepteren van de klachten en met de gevolgen leren omgaan. Vaak kunnen ook oorzaken zoals bijvoorbeeld een psychisch trauma, neiging tot piekeren of een (te) groot verantwoordelijkheidsgevoel aangepakt worden. Vanavond ging ik bij mijn moeder langs en we praatten over mijn vader. Ik zette op de terugweg mooie orgelmuziek van Bach in de auto aan, muziek waar mijn vader van hield. Ik voelde me opgelucht!

#vermoeidheid #chronischevermoeidheid #burnout

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Leijenseweg 115e  |  3721 BC Bilthoven  

  • Blogger - Black Circle
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon

​© 2019 Veerkracht Zorg