Het liefste trek ik de dekens over me heen en blijf de hele dag in bed


Op 18 januari was het Blue Monday. Het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn. Goede voornemens blijken veel moeilijker uitvoerbaar dan gedacht en vakanties lijken ver weg. De dagen zijn donker en grijs. Voldoende reden om je treurig, verdrietig, neerslachtig of somber te voelen. We kennen allemaal deze gevoelens. Niet alleen van Blue Monday. Soms maak je narigheid in je leven mee waardoor je jezelf neerslachtig en somber voelt. De ene mens is hier vatbaarder voor dan de andere. Vechten tegen dit soort gevoelens kost veel energie. Het is beter te accepteren dat ze bij het leven horen en dat je er aan mag toegeven. Een regelmatig dagritme, een paar keer per week bewegen zoals een stuk fietsen of wandelen en het onderhouden van sociale contacten kunnen behulpzaam zijn. Maar ook bijvoorbeeld gezond en gevarieerd eten.

Soms blijf je je somber voelen en kan niemand je meer opvrolijken. Niets interesseert je meer. Je hebt nergens zin in en blijft het liefste diep onder de dekens in bed liggen. Het kan zijn dat je dan een depressie hebt. Vaak voelen mensen zich ook niets waard, voelen zich leeg en kunnen zich niet concentreren. Een depressie is een psychische aandoening die gepaard gaat met allerlei klachten, behalve psychische ook lichamelijke. Bijvoorbeeld je doodmoe of uitgeput voelen, slaapproblemen, pijnklachten, hartkloppingen, rugpijn en hoofdpijn.

Depressies zijn er in soorten en maten. Bij een lichte depressie kun je vaak nog redelijk normaal functioneren. Het kost je wel veel moeite. Bij een ernstige depressie lukt dat niet meer. De oorzaak is vaak een combinatie van factoren. Belangrijke levensgebeurtenissen zoals het verlies van een partner of een ernstig ongeval kunnen aanleiding zijn voor het ontwikkelen van een depressie. Daarnaast kunnen lichamelijke oorzaken meespelen, bijvoorbeeld erfelijke factoren of lichamelijke aandoeningen zoals schildklierafwijkingen. Verder spelen je persoonlijke eigenschappen vaak een rol bij een depressie, bijvoorbeeld onzekerheid en perfectionisme.

Als de klachten langer dan een paar weken aanhouden is het goed om hulp te zoeken. Je kunt een afspraak met de huisarts maken en overleggen welke stap je neemt om je klachten te verminderen.

Veerkracht Zorg biedt een multidisciplinair behandeltraject op maat met aandacht voor de psychische en lichamelijke klachten. In gesprekken met de psycholoog is de rode draad meestal hoe je tegen situaties aankijkt. Soms maken we onze omstandigheden met onze gedachten veel zwaarder en somberder dan noodzakelijk. Je leert jezelf en je situatie met een andere blik te bekijken. Bij een ernstige depressie werkt medicatie ondersteunend. Daarnaast helpt een programma gericht op het stap voor stap opbouwen van lichamelijke activiteiten, een goede dagstructuur en een gezonde leefstijl, zodat je weer met je goede been uit bed kunt stappen.

Joost Jan Stolker


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Leijenseweg 115e  |  3721 BC Bilthoven  

  • Blogger - Black Circle
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon

​© 2019 Veerkracht Zorg