Trauma? Geef het een plek


Een vraag die mensen vaak aan mij stellen is: ‘hoe kom ik er achter of ik een traumatische gebeurtenis verwerkt heb? Om er dan soms aan toe te voegen dat ze zelf denken dat ze de gebeurtenis een plek gegeven hebben. Als mensen heel duidelijke en levendige herinneringen, zogenaamde flashbacks, hebben met als inhoud de nare gebeurtenis is duidelijk dat ze er nog last van hebben en ze de gebeurtenis onvoldoende verwerkt hebben. Vaak zijn mensen zich er echter niet bewust van dat een gebeurtenis toch niet verwerkt is. Ze ervaren dan wel nare gevoelens en lichamelijke klachten , maar kunnen deze niet goed plaatsen.

Bij Veerkracht Zorg komen mensen met meervoudige klachten bij wie het herstel belemmerd wordt door psychische en fysieke klachten die elkaar beïnvloeden. In die wirwar van klachten en gevoelens is het voor mensen moeilijk uit te maken of er sprake is van een onverwerkt trauma.

Flashbacks treden meestal op in specifieke situaties. Het bezoek aan het ziekenhuis die de pijnlijke herinnering oproept aan je vrouw die daar heeft gelegen en is gestorven. De geur van scheerzeep die doet denken aan de ex-partner waardoor je weer beelden krijgt van de mishandeling. De snel van achteren naderende auto, die je angstig doet terugdenken aan een eerdere aanrijding. Genoemde situaties kunnen je het gevoel geven dat de gebeurtenis van toen zich herhaalt. Ook lichamelijke sensaties kunnen herinneringen oproepen. De nekpijn die de herinnering oproept aan de kop-staartbotsing van destijds. De druk op de borst die doet denken aan de hartaanval van het jaar ervoor. De misselijkheid die herinneringen oproept aan een eerdere ziekenhuisopname.

Voor je herstel en welzijn is het belangrijk het gebeurde een plek te geven. Het verwerken van de nare gebeurtenis zorgt er voor dat deze niet meer terugkomt in flashbacks. Andere verschijnselen die mensen kunnen ervaren wanneer ze een trauma hebben meegemaakt zoals vermijdingsreacties, verhoogde waakzaamheid, slaapproblemen, negatieve gedachten, sombere stemming en allerlei lichamelijke klachten verdwijnen dan ook.

Om antwoord te geven op de vraag of iets verwerkt is, laat ik mensen de nare gebeurtenis beschrijven als een soort film. Ik vraag of ze de gebeurtenis in de tegenwoordige tijd kunnen vertellen met zoveel mogelijk details. Vervolgens stellen we met elkaar vast welke herinneringen nog steeds naar zijn en veel spanning geven. Deze herinneringen zijn blijkbaar nog niet verwerkt.

Er zijn twee wetenschappelijk bewezen behandelvormen voor onverwerkte trauma’s: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en/of cognitieve gedragstherapie (exposure).

Bij Veerkracht Zorg kan het zijn dat de behandelend psycholoog één van deze behandelvormen inzet tijdens de therapie. Cliënten krijgen dan bij aanvang van de behandeling nadere informatie van de psycholoog over de behandelvorm.

Informatie is ook verkrijgbaar op internet: voor EMDR op www.emdr.nl en voor cognitieve gedragstherapie (exposure) op www.vgct.nl.


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Leijenseweg 115e  |  3721 BC Bilthoven  

  • Blogger - Black Circle
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon

​© 2019 Veerkracht Zorg