Ik moet altijd mijn best doen !


Tijdens de intake van Veerkracht-Zorg maak ik vaak kennis met cliënten die het prima voor elkaar lijken te hebben. Ze hebben een fijn gezin, een goede baan en een mooi huis. Toch voelen ze zich uitgeput en somber, kunnen ze zich niet ontspannen en liggen te piekeren in bed. Ze hebben pijn in hun nek, rug en schouders en zijn soms uitgevallen op het werk met een burn-out. 'Ik moet zoveel, ben altijd voor anderen bezig, waar ben ik gebleven?' Mensen kunnen in een tredmolen van 'moeten' terechtkomen en hebben geen tijd meer zich te realiseren waar ze blij en gelukkig van worden. Ze voelen zich verantwoordelijk en zijn niet snel tevreden. Het kan altijd beter! Ze hebben een kritische stem in zich die ze steeds opjaagt. Soms is er een duidelijke trigger die de klachten veroorzaakt of verergert, zoals ziekte of dood van een ouder of een promotie op het werk. Vaak zijn er allerlei stressfactoren waarvan er één de druppel kan zijn.

Jezelf willen bewijzen kan heel positief zijn. Het zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf haalt. Maar als je continu naar een ideaal streeft ook als je je een dag minder goed voelt of als een ander iets beter doet, schiet je vaak tekort. Sommige ouders of leraren, gaven misschien veel kritiek en weinig complimenten. Daardoor heb je het idee gekregen dat je het altijd beter moet doen. Of dat je keihard moet werken om hun voorwaardelijke liefde te verdienen.

Dat je ouders zo tegen je deden, kun je niet meer veranderen. Dat je in wat je doet nog steeds hun waardering zoekt en de boosheid en het verdriet vermijdt van wat je aan werkelijke liefde en aandacht gemist hebt, wel.

Tijdens een multidisciplinaire behandeling bij Veerkracht leer je je kritische stem te herkennen en oefen je met een betere balans in activiteiten en rust, op fysiek en psychisch vlak. Je leert met compassie jezelf en misschien ook anderen te vergeven dat je niet perfect bent. Soms sta je stil bij de pijn en de eenzaamheid die je als kind hebt gevoeld. Zo'n behandeltraject leidt tot fysiek en psychisch herstel. En ook tot opluchting, blijdschap en genieten van wat je wel hebt.

Joost Jan Stolker


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Leijenseweg 115e  |  3721 BC Bilthoven  

  • Blogger - Black Circle
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon

​© 2019 Veerkracht Zorg