Blijf me bij


Sommige cliënten van Veerkracht Zorg rouwen nog vele jaren na het overlijden om een dierbare die ze hebben verloren. Zo behandelde ik een studente die haar moeder op heel jonge leeftijd verloor. Door omstandigheden wist ze weinig van haar moeder en wilde ze op zoek naar herinneringen om haar moeder alsnog te leren kennen. Ze voelt als volwassene de pijn en eenzaamheid die ze als kind ook voelde.

Dat de dood bij het leven hoort, is een bekend cliché. De echte betekenis ervan wordt pas duidelijk als het jouw dierbare is die overlijdt. Alles wat er over is, zijn slechts herinneringen. Niemand is klaar voor de dood en geen enkele nabestaande is er klaar voor zijn dierbare te verliezen.

Soms wordt er voor of na de uitvaart aan nabestaanden gevraagd herinneringen op te schrijven van de overledene. Dat wil je goed doen en zeker weten dat je niets vergeet. En dat is ook de reden dat zo’n A4tje met herinneringen er nooit komt. Het is nooit goed genoeg. Jammer voor de nabestaanden die niet de ‘extra’ herinneringen (dit noemen we vaak “geleende herinneringen”) krijgen die ze zo graag zouden willen hebben.

Met het herinneringsboek “Blijf me bij” kunnen nabestaanden hun herinneringen aan een overledene laagdrempelig opschrijven. Er worden gerichte vragen gesteld. Het is een herinneringsboek zoals een vriendenboekje. In “Blijf me bij” staan vragen als: Wat was een typische uitspraak van de overledene; Welk gebakje zou hij of zij gekozen hebben; Wat is het leukste dat je samen hebt meegemaakt; Hoe was hij of zij in de liefde; Wat heb je geleerd van hem of haar?

Het is vormgegeven met aandacht, een mooi gedicht bij openen van het boek, een kleurrijke lay-out met diverse prints, ruimte voor een persoonlijke boodschap en een foto van de overledene of van de overledene met degene die het boek invult. Met ‘Blijf me bij’ ontstaat een tastbaar aandenken dat altijd mee zal reizen met de nabestaanden en gekoesterd kan worden op de momenten dat iemand dat nodig heeft. Dat helpt bij de verwerking van het verlies.

Bij Veerkracht Zorg verlenen we multidisciplinaire zorg aan cliënten die (deels) onbegrepen lichamelijke klachten hebben. Naast fysieke ondersteuning en psychologische begeleiding gebruiken we creatieve (werk)vormen om cliënten verder te helpen.

Melanie de Moor is creatief therapeut bij Veerkracht Zorg

Boek: 'Blijf me bij' te bestellen via: www.scrivomedia.nl en www.bol.com


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Leijenseweg 115e  |  3721 BC Bilthoven  

  • Blogger - Black Circle
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon

​© 2019 Veerkracht Zorg